Vi finnast framleis …

..vi som for ti år sidan vart omtala som “ei døyande rase”. Vi som jobbar heile året med å lage presangar til alle både til jul og bursdag. Litt fordi det er så kjekt å gje noko personleg, men mykje fordi det er dyrt å kjøpe “noko skikkeleg”.

..vi som lappar buksebak og kne på kleda til ungane. Som skøyter på beina på ei litt kort bukse, og tek glidelåsen frå ei lita bukse og syr det inn i ei som passar. Som rekk opp ein bomullsgenser som er slitt på albogane og strikkar “ny” genser til ungane. Som syr om litt på gamle klede både til liten og stor. Og som sjølvsagt vert glad når nokon har klede som kan gå i arv.

..vi som fintel kronene når noko er på tilbod, og som lagar det meste av mat frå botnen av med billegaste mogleg råvarer.

Ja, vi finnast framleis. Det er så “in” å sy sjølv, å resirkulere, å kjøpe “secondhand”, men det skal vere motiv av miljøvern og mote bak det. Det skal ikkje vere naudsynt å gjere det slik for å få det til å gå rundt i kvardagen.

Og eg må be Farmor og mamma om orsaking. Eg er lei for at eg lo litt og himla med augene på tenåringsvis då dokke heldt på slik i tider då det ikkje var naudsynt. Og eg er inderleg takksam no for at du og mamma lærte meg nettopp dette. Eg hadde aldri trudd at eg verkeleg skulle få bruk for alt dette, men no er det gull verdt! Bokstaveleg tala.

Så det var nok noko sant i det ordtaket -“Nød lærer naken kvinne å spinne”. Men no er det altså sagt: Vi finnast framleis. Og det er jammen ikkje eg som skal skjemmast over at det er slik. 😉

1
 
 
 
 
avatar

About sylja

Mamma til Prinsessa, Veslegull og Pjokken, Mommo til vesle Knerten og Lisjå. Er dottera til far min. Driv mykje med musikk, sang, skriving, musikk, strikking, sang, korsang, musikk og det mest naudsynte av trim. Med musikk til. ;)
Kvardag_eller_liknande

15 comments


 1. Du skal absolutt ikke skjemmes over noe som helst Sylja! Det du gjør står det respekt av, det er ikke mange idag som virkelig ser at det å kunne lappe, stoppe sokker, sy i nye glidelås etc, er gull verdt! Synes du er kjempeflink jeg som bruker de tingene du har. Vi er blitt en bruk og kast nasjon, jeg skulle ønske vi kunne ha ha gjort noe med det, inkludert meg. Jeg stopper sokker, det gjør jeg, og lapper småting, men jeg kunne gjort så mye mer :)

  Ha en god uke og en god og varm klem sendes deg :)

  • Eg skjemmest ikkje, og eg hadde nok gjort mykje på same viset sjølv om eg ikkje var nøydd til det av økonomiske grunnar. Men eg møter ofte ei haldning om at det er flott det eg gjer, heilt til det kjem fram at det botnar i økonomi i staden for idealisme. Det er då folk byrjar behandle meg som om det er frykteleg synd på meg. Og det er då den kjem den kjensla av at dette er litt skambetont, at det ikkje bør nevnast. Og eg ser ikkje heilt den store forskjellen. Ein gjer då det same anten motivet er det eine eller det andre?

   Klem til deg :)

 2. kjempebra:)jeg er dårlig på å sy da,og ang julegaver er jeg også dårlig om man tenker lage selv,dvs i fjord gjorde jeg det:)og alle ble glade for hjemmelagete malte bilder og glassfat.
  De eneste som fikk kjøpte gaver var unger og tantebarn.
  Men maten den må være skikkelig:)fra grunnen mest og rimelig blir det altid,forde pengeboka tillsier ikke no annet,men handler man i stort går det fint:)

  • Ein får gjere det ein får til, også får andre gjere resten. Fram til eg fekk lånt meg symaskin, så bytta eg tenester med ei som eg kjenner. Ho sydde for meg, og eg strikka eller satt barnevakt for henne. Det er mykje som går an om ein tenkjer seg om :)
   -Og maten må vere skikkeleg, det er eg heilt einig i!

 3. Og jeg som trodde vi levde i bruk-og-kast-generasjonen. En tid jeg – som deg – ser på som en periode vi ikke bør forlenge .. 😉

  • Eg ferdast sikkert i feil kretsar, men eg oppfattar det slik at folk gjerne kjøper pent brukt når dei skal ha noko, og leverer mykje godt på gjenbruk. Det er sjølvsagt ulike nivå for når ymse ting går til gjenbruk, men det gjer berre at vi som utelukkande handlar brukt av møblar og slikt faktisk kan få noko riktig pent av og til … 😉

   • I henhold til alle de positive kommentarer du har mottatt, så er det tydelig flere enn meg som er overrasket å møte personer som fortsatt har et våkent øye for resirkulering 😉

 4. All ære til deg, Sylja! Fortellingen din gjør meg ydmyk. Vi er mange som kunne lære mye av deg. Tommel ! Ønsker deg en god uke! :)

 5. ….og så går jeg litt i meg selv og hvor lett det er å bare kjøpe nytt eller kaste det som ikke lenger av ulike årsaker ser så veldig pent ut….

 6. Akkerat slik var det før i tiden og noen flinke som fortsatt vet å ta vare på. :)
  Det er allt for masse av “kast det-mentaliteten i dag” En tid da allt skal være nytt og flott, nei synes det er hyggelig å få/gi en hjemmelaget ting, ett minne blir det..
  Ett personlig minne..
  Ønsker Sylja en riktig fin AdvenntsTid. :)
  Klemm. :)

 7. Heldige er vi som lærte dette hjemme.Jeg satt i kjelleren og reparerte klær senest i går.Nye bukser som hadde fått hull på knærne, jakker uten knapper og med revnede sømmer. Tøyet er da like fint med en liten reparasjon her og der. I dag som vi har så mye fint utstyr som hjelper oss til å gjøre ting like fine.Jeg føler meg faktiskt stolt over å gjøre dette både for meg selv og andre, og er kjempeglad jeg kan. Vær stolt av det du kan du vennen. Andre syr om gammelt og kaller det design, det bør vi kalle vårt også Jeg er stolt av deg :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *