Julekalenderen 2011, Luke 16

Fredag. Det er berre 8 dagar att til sjølvaste julafta. Eg reknar med at ingen er svært overraska over at det går i julesongar her i huset no om dagen. Det er nesten det eg likar aller best med jula. Songen har alltid vore viktig for oss når vi samla familien, men i jula har musikken vore bort imot alfa og omega.

Det finnast så mange ulike julesongar. Og det finnast mange versjonar av samme songen. Eg har valgt meg ut nokre få som eg har lyst til å dele no i førjulstida.

Den første songen høyrde eg første gong då eg feira jul i USA. Dette var midt på 80-talet, og ikkje visste eg kven som song eller om den i det heile tatt var å finne på plate. Det var ikkje før data og nett vart allemannseige at eg fann att denne songen. Eit humorinnslag i alt det seriøse.

Amerikansk julehumor

 

Den neste songen er kanskje ikkje av dei som er rekna som dei “seriøse” julesongane, men den rørte noko i meg. Eit eller anna gjorde at eg festa meg ved denne, og har spelt og sunge denne utallige gongar i løpet av åra som har gått.

Fairytale of New York

Den neste songen har vore spela heime så lenge eg kan hugse. Mamma spelte den mykje, ho likte Elvis så godt. Eg veit det er mange andre av dei såkalla verdslege utanlandske songane eg kunne ha drege fram her, men denne er så spesiell for oss …

Blue Christmas

Så kjem vi til den andre delen av våre juletradisjonar. Mamma og Pappa har introdusert oss for mykje av den gamle, amerikanske julemusikken, og mykje av det norske med meir moderne preg. Men det er ikkje til å kome ifrå at sjølve julefeiringa hos oss var prega av Betlehem og Jesusbarnet. Bestemor og Bestefar var misjonsfolk og sterke i trua, det samme var dei andre som brukte å komme heim til garden for å feire jul. I og med at mange av familien på eit eller anna tidspunkt har vore med i minst eit kor, så var det naturleg for oss å synge fleirstemt. Som regel med gitar og harpeleik til.

Stille natt

Til slutt vil eg dele den songen som familien vår har brukt som bordvers i heile juletida når vi har vore samla. Sjølvsagt fleirstemt. Og med dette vil eg ønske alle ei fredeleg adventstid vidare. Senk skuldrane no og då, hugs å puste (gjerne med musikk til) og finn ut kva som er viktig for akkurat deg og dine.

Deilig er Jorden

“Fred over jorden,
Menneske, fryd deg!
Oss er en evig Frelser født”

 

 
 
 
 
avatar

About sylja

Mamma til Prinsessa, Veslegull og Pjokken, Mommo til vesle Knerten og Lisjå. Er dottera til far min. Driv mykje med musikk, sang, skriving, musikk, strikking, sang, korsang, musikk og det mest naudsynte av trim. Med musikk til. ;)
Sylja

18 comments


 1. For en aldeles nydelig luke i julekalenderen Sylja. En flott vri på ditt bidrag med sanger som jeg personlig liker veldig godt. Fairytale of New York..Du verden hvor mange minner den bringer frem, ikke minst da jeg fikk se Shane McGowan and the Popes (det var etter The Pogues) i Trondheim. Denne sangen har også jeg sunget mye, en sang som er utradisjonell, men som likevel har så mye i seg..av alt :)

  Stille Natt..Bare vakker. og slik er det med alle sangene du har tatt med.

  Tusen takk for en flott lytteopplevelse Sylja :)

  Mange gode klemmer sendes deg og ha en fortsatt fin adventstid :)

 2. Et eller annet med denna pc’n gjør at nå må jeg laste ned alt som har med musikk og gjøre for å kunne høre det :-(
  Data er no’ dritt når jeg ikke skjønner hva jeg skal gjøre :jdrunk:

  • Åh, nei … Og eg som for ein gongs skuld linka til youtube slik at dei som ikkje har spotify skulle få høyre songane også… Håpar du får hjelp til å fikse på den data’n!

 3. Fin musikk å stå opp til, og en akkurat passende stigning i programmet :)

 4. Nydelig juleluke, Sangen er viktig i julen, hva var vel julen uten sang, barnekor og Sølvguttene,?
  Jeg har sansen for Elvis også, han har en varm julestemme. :)
  Ønsker sylja en riktig fin adventstid fram mot jul.
  Klemm til deg.:)

 5. Pingback: Julekalenderen 2011 | carpe diem

 6. Nydelig med julemusikk av alle slag. Jeg hadde en barndom med mye sang og musikk i hjemmet. Gitarer, mandolin, fele,strengeleik og orgel ble brukt. Koselig minner. Dessverre har jeg ikke ført den tradisjonen videre, for jeg er ikke flink nok til å øve på instumentene, men synge gjør jeg. Her går cd-spilleren varm før jul. Klemsiklem og syng på. Takk for vakker luke :)

 7. Vakker og variert musikk. Så heldig du er så har så gode minner fra barndommen din der musikken hadde så stor plass.
  Du skriver så varmt om det. :-)
  Varm klem og gode ønsker om en rolig og fin adventstid.

  • Takk :) Det er lett å skrive varmt når ein vert god og varm av å tenke på det. Eg har vore heldig, og det er godt å kunne føre noko av dette vidare.
   Klem :)

 8. sylja…

  du vet jeg liker musikk – og Fairytale of New York er en av mine klassikere –

  takk for fin luke :)

  .

 9. God luke, duft og god`lyd er viktige :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *