Når ein brått får litt lite tid…

Nei, eg stressar ikkje. Det har eg ikkje tid til! 😉

Då eg tok på meg både blogging, strikking og anna før jul, då hadde eg all verda med tid. Eg skulle fylle alle desse dagane då folk ellers er på jobb og skule, og det skulle vere meiningsfylt. Ein skal ikkje miste rutina i kvardagen sjølv om ein “berre” går heime. I tillegg til dei rutinene eg har laga meg sjølv, så har eg sysla med behandling og trening, og jamne besøk på Nav. Det hadde vore snakk om å søke meg inn som deltakar ved ei attføringsbedrift, men så fort som ting har gått i deira regi så hadde eg ikkje tru på at eg ville høyre noko frå dei på denne sida av nyttår.

Av og til veit ein eigentleg korleis det vert framover, men av og til er det godt å ta feil. Denne gongen tok eg feil. Eg vart kontakta av attføringsbedrifta, og stilte til møte med ein svært hyggeleg og oppegåande kar. Han hadde mappa mi frå førre gong eg var innom dei, og han hadde til og med lese den! Han stilte forberedt til møtet og fekk meg til å kjenne meg som om det betydde noko for bedrifta at dei kunne hjelpe meg i gang att etter siste smellen.

Det tok ikkje meir enn to møter før han meinte at han hadde snusa tak i ein passande plass der eg kunne søke om arbeidspraksis. Eg sende ein søknad på ein tirsdag. Torsdagen var det avtala møte veka etterpå. Neste torsdag kom, og eg stilte opp saman med min jobbkonsulent. Eg vart vist rundt og fekk helse på mange folk, og vi avtalte arbeidstid. Allereie på mandagen stilte eg på jobb. Det gjekk så fort at eg rakk nesten ikkje å glede meg eingong!

No har eg vore der i to veker. Eg er assistent på ein vidaregåande skule, og får arbeide med ungdom med særskilde behov. Eg stortrivast, men eg kjenner det i kroppen og hovudet sjølv om det er berre tre korte dagar i veka no i byrjinga. Eg har fått ei mottaking som er heilt fantastisk, og det er ikkje eingong vanskeleg å stå opp i gryotta når ein gler seg slik til å møte på jobb. (Ja, eg veit det kan kome andre dagar i dette yrket og, men akkurat no nyt eg dei gode dagane)

Men dette førte til at eg ikkje har så mykje tid til å strikke og slikt som eg først hadde trudd. Så eg har måtta sei frå meg eit par oppdrag, men det gjer ikkje noko. Folk var svært blide likevel då eg fortalte dei grunnen. Og eg har ikkje så mykje tid og krefter til å vaske og skure slik som tradisjonen tilsei, men eg har ikkje teke det heller så tungt. Eg held det slik at det er leveleg, har leita fram nokre englar og litt ekstra lys, også lagar vi stadig vekk eit eller anna som vert sett fram når ungane er her. Når jula kjem skal eg reise til Pappa likevel, og då er her ingen som kan nyte hverken grønsåpa eller pynten. Vi brukar tida vi har i lag.

Det er deilig denne jula. Eg gler meg ikkje stort og høglydt i år heller, men i det minste så gruar eg meg ikkje til sjølve jula. Det har ikkje vore så greitt dette med jul etter at Mamma døde. Ein skal vere så glad, så glad utanpå, også har saknet og sorga vore ekstra tung på innsida. -I lag med kjensla av at ein aldri strekk til hverken økonomisk eller praktisk. Og redsla for at dei som er gjestar ikkje skal ha ei “perfekt” jul. Ja, mange unødige bekymringar og tunge tankar, men like fullt har dei vore der. Dette året har eg teke eit grundig oppgjer med meg sjølv. Eg gir det eg kan, eg pyntar det eg orkar, og eg gler meg i lag med ungane. Når jula kjem så vert det og bra. Eg har berre næraste famile rundt meg, og ingen av dei får jula øydelagt av småting så lenge vi er samla vi som kan. Eg og pappa skal stort sett ha ei roleg vaksen-jul, men sjølvaste julekvelden skal vi vere i lag med bror og familien hans. Så vert det barn rundt meg denne dagen og, sjølv om Veslegull og Pjokken skal vere med far sin til Farmor, og Prinsessa skal feire i lag med sine. Vi skal feire nyttår med brask og bram i staden. Og eg kjenner at det er heilt greitt. Tenk, det kjennest heilt greitt. Og det gjer godt.

Så no er det to arbeidsdagar att, så skal eg gjere klart og reise heim til jul. Ikkje til det store, gamle -og etter kvart tomme huset på garden, men til ei koseleg leilighet der vi kan skape nye tradisjonar utan at lukta og klangen frå alt det som var sit i veggane og kastar skuggar. Litt vemod er det alltid, men det treng ikkje vere berre vondt det heller.

Då har eg vel oppsummert både notid og nær framtid, og kan halde fram denne søndagen  med å stelle til førjulsmiddag for ungane og ei god venninne. Alle er glad i potetball med mykje salt tilbehør, så knoken er allereie komen på kok. No er det berre å passe på at resten av middagen vert putta i storkjelen i tur og orden slik at alt er ferdig samtidig. Nøye “taima og tilrettelagt” -som Pjokken seier  det.

Eg ynskjer alle ein fantastisk og fredeleg fjerde søndag i advent. Hugs at det vert jul neste helg uansett kva du har fått gjort -og ikkje. Velg ut berre det mest naudsynte for deg og dine, og la resten vente. Det kjem dagar etterpå og. 😉

 

PS: Eg gler meg verkeleg til eg er heime hos Pappa og kan sette meg ned og lese nøye alle lukene og kommentere skikkelig. Den stunda skal nyyytast :)

 

 

 

1
 
 
 
 
avatar

About sylja

Mamma til Prinsessa, Veslegull og Pjokken, Mommo til vesle Knerten og Lisjå. Er dottera til far min. Driv mykje med musikk, sang, skriving, musikk, strikking, sang, korsang, musikk og det mest naudsynte av trim. Med musikk til. ;)
eit steg om gangen, Sylja

6 comments


 1. avatar emte

  Sylja,Gratulerer med finfin praksisplass,trur du passar godt saman med ungdommane utifrå “kjennskap” gjennom ord på blogg over tid :)

  Takk for oppfordring og påminning om kva som er viktig i kvardag og til fest.

  “Eg gler meg ikkje så stort og høglyttiår heller…”,vi er mange som kjenner på vemodet i gleda.
  Marieklem med ynskje om god julehelg og gode dagar :)

 2. ååå sylja, Først må jeg gratulere med praksisplassen, det er sånnt som gjør godt å lese, det å ha en jobb å gå til..
  Nei en skal ikke stresse med vasking og allt til jul, bruke unødvendige krefter på ett tomt hus… Reise bort til nære og familie gjør godt i en slik tid. etter at man har mistet noen nære og kjære, Slik blir min jul også, reiser til min datter. Hadde ikke orket å sitte her alene.
  Håper du også kan gledes sammen med barn og voksne i jula, og
  At du får en så fin og god jul som du kan..
  Den beste Klemmen til deg. :)

 3. Bedre med litt støv i krokene enn et rent helvete. Trivselen klarer man da å føle uansett, særlig når man ikke har vaska seg ihjæl!

  1

 4. Kjære Sylja :)

  Så glad jeg ble nå, glad på dine vegne! Gratulerer med jobb, dette var gildt! Du fortjener det etter mange nedturer og prakk med NAV og andre instanser. Det er utrolig godt å bli hørt, sett og gitt tillitt. At det ikke blir så mye vasking og styring gjør ingenting i det hele tatt, det viktigste er at du og din familie koser dere og slapper av i denne julehøytiden som kommer, at dere er sammen :)

  Her kommer mange gode julehilsninger fra skauen i Aust-Agder til deg, måtte du få en god og fredfull jul :)

  Mange varme klemmer sendes deg herfra :)

 5. Så bra! :) Alt dette er jo positivt, og du har den rette innstillingen angående julestria, spør du meg.. 😉

 6. Tusen takk til dokke som har svart på innlegget her… og beklagar at eg vart så brått fråverande. Eg sett pris på responsen og omtanken :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *